Thursday, 28 July 2016

Travelogue | Melaka


I just posted two #travelLogs within one day isnt it cool? No.

Lets focus on Melaka. 

Planned to go there with my roombabes(mates :p) back in matriculation. Quite a long time you see we very ambitious women we do things earlier yes during our last couple months there and it went to a deeper discussion during our finals lol.

At first, 6-7 orang gak nak pergi. At the end, tinggal 4 orang je ye sedih tapi best! huhuhuh. This time tak naik bas yay. Kiteorang naik kereta. Lepas 45mins driving, kereta rosak---ye mari settlekan kereta---grab a taxi at the middle of the highway tapi alhadulillah kereta terberhenti kat rnr and went straight to our hotel, Mercury Boutique Hotel the price starts from RM99+. Hotel was just behind the Bandar which everything was located there. So, jalan kaki je.


 
Im not ready though

 
The Shore Sky Tower

 

The vacation was only for two days and we had a lot of fun (or problems).

Hari kedua, kakak aku datang ambil hahahahahahahahahahah rasa cam lawak gak la. Nak balik tu kiteorang singgah Pantai Klebang. Took us 40-45 mins of walking sebab kereta takleh masuk ye precautions; bawak payung bawak air kang pengsan.


 

Dari Pantai Klebang singgah jap kat Klebang Original Coconut Shake, sedap do pastu patah balik gi Dataran Pahlawan cari ole-ole yang tak berapa nak ole sebab apa ye sebab barang kt kekedai tu semua sama ye tepat. Pastu balik dan rehat terus tidur.







Wednesday, 27 July 2016

Travelogue | Terengganu


So basically it was my first trip alone with a friend allahu mmg backpackers habis do.

Aku ke Terengganu dengan classmate masa kat matrikulasi dulu. Member tu duduk Sepang je so kita bila duduk kl kita senang nak dpt public transport tepat? Ye tepat! 4 days before that aku beli tiket ke Terengganu kat laman web Terminal Bersepadu Selatan dengan harga RM44-RM44 pergi balik ye tepat semua RM88 dan aku pokai sejurus beli tiket bas. It took us about 6-7 hours to Terminal Kuala Berang kernanya bas rusak teman-teman. Oh we went there by Tasyik Kenyir Ekspress. Aku dengannya member ni numpang rumah member lagi sorang yang memang kat Terengganu. So dia lah yang bawak kiteorg ni gi teroka Terengganu ha gitu.

Sampai je kat Terminal Kuala Berang, member Terengganu ambil pastu terus singgah pasar situ. Tiga-tiga beli nasi kerabu mokcik tu allahu dengan solok lada pastu dengan ayam goreng tambah pulak dengan telur masin ye kita boleh jadi Gordon Ramsay apa lagi. First day went just like that no special occasions it just us and our tired body and soul cam retarded sangat description tu eh ops sorry.

Second day lah yang paling pack sekali. Member semua ajak keluar pepagi tu gi air terjun Sg Buweh kat Tasik Kenyir pastu petang keluar meliar sampai malam ye hebat bukan? Ye tahu. Kiteorang pergi Kuala Terengganu which took us almost an hour gak ah dari Kuala Berang. Pergi lawat Muzium Terengganu (RM5 per entry), Taman Tamadun Islam which Masjid Kristal is one of  the signature mosque there and lastly, Pantai Batu Burok for about 15 mins cuz its getting dark and late for us women :p





 

Third day kiteorang gi mandi sungai lagi allahu member semua suka air yang aku ni tak suka. Air Terjun Sekayu ni cam 10km gak la dari rumah ye sumpah do lama gak la. Pastu masuk kena bayar dua ya je tempat pun best air sejuk semua mmg chilling la sesuai untuk hengkorang yang suka mandi sebab aku tak suka ops. Iye kalau gi air tejun takde makna aku nak letak gambar ok member semua. Petang tu gi Pasar Payang cari ole-ole yg tak berapa nak ole sangat sebab most of the shop there selling the same things ko kena nego harga je kt situ.

Last day, hari keempat dibazirkan dengan sisa-sisa kehidupan bergaul dengan family dia dan makan nasi lemak mak dia ye tepat memang sedap. On the way nak ke terminal kiteorang singgah kedai beli satar di Ajil allahu craving satisfied siap boleh bawak balik lagi! 

Naik bas around 10.30 am dan sampai rumah time maghrib ye masuk kl je terus jammed you guys. Pastu balik naik ktm dan tamat.

Kenapa naik ktm bahaya kot malam?
 Aku ni jenis perempuan suka settle benda aku sendiri. So bila nak kemana je aku akan settle sendiri. Bukan mak bapak aku taknak tolong cumanya aku yang tak kasi. Kadangnya tu dorang risau gak tapi sebab aku ni bajet dan aku hanya sembang dengan kucing so aku main ikut kepala aku je la. Bye.