Tuesday, 28 April 2015

Self Esteem?


What can you do in order to gain the self esteem that you thought you would never have? Come on man, as a student you yourself know that we need the guts to confront people especially our lecturers and teachers with the presentations and all. So here it is--


8 ways to overcome low self esteem;

1) Face your fears. It will definitely boost your self confidence.

2) Always reward yourself when you have done something successfully.

3) You will definitely succeed if you focus on your strengths and use them.

4) When you do something, make sure you do it well.

5) You may sometimes feel self-conscious. You must fully learn how to keep attention off yourself.

6) Never drive on your past mistakes and failures.

7) Identify your weakness to improve yourself.

8) Strive to do better but dont criticize yourself if you cannot dance gracefully cuz we are imperfect.


Hope this can help you, bye.



Thursday, 23 April 2015

Ha Jodoh!


Aku baru habis lunch hahahahahahahahahahah ha sorang-sorang sebab aku tak suka makan dengan orang; selalu kucing-kucing yang teman aku makan.

Sambil aku makan sambil aku fikir kenapa sampai sekarang aku takde boyfriend. Entah lah ni first time kot aku tiba-tiba terfikir gitu. Aku tak tahu lah tapi aku rasa perempuan yang cakap dia tak suka kat sape-sape ni cam tengah tolak fitrah yang sedia ada. Perasaan suka, eh of course beb semua orang ada. Kau nampak lelaki yang handsome sikit terus terbit rasa suka, camtu je. 

Banyak persoalan yang timbul bila aku fikir pasal sebab apa aku takde boyfriend sampai sekarang. Ye la aku fikir gak, dulu time badan aku obes tahap 2 sudah terang lagi bersuluh lah susah en orang nak suka kat aku. Sekarang aku on the way nak dapat berat normal pun takde orang yang suka kat aku. Ha dia gitu--

Aku fikir-fikir balik, Allah nak pelihara diri aku dari tercemar dengan pujuk rayu seorang lelaki yang belum halal bagi aku ke(?) Sebab aku tak sure. Dosa aku ni banyak dia aku rasa boleh telan satu lautan atas dunia ni. Aku jadi tak sure sebab aku rasa tak layak nak dapat simpati dan kasihan dari tuhan. 

Entah. Mungkin Allah dah bagi hint untuk aku biar sebelum kahwin hidup dengan keluarga je jangan cemarkan diri dengan yang namanya percintaan sebelum kahwin. Atau mungkin aku belum layak untuk rasa cinta manusia sebab cinta Allah belum lagi jadi nombor satu.

Kenapa yang aku gian sangat nak bercinta ni pun aku tak tahu lah. Dia rasa ni tiba-tiba datang lepas aku tengok cerita korea ha kau rasa cam tetiba je kan ni. Memang asal aku tengok cerita korea je mesti aku berangan nak ada boyfriend. Pastu bila tak ada orang yang suka, jadi meroyan. Tapi ok gak lah, kalau aku langsung tak rasa apa-apa dengan manusia, takkan aku nak bercinta dengan kucing aku pulak kan. Ini fitrah nama dia ha gituh. Cinta manusia memang ada tapi cinta Allah tetap perlu jadi nombor satu. 


Sebab dunia diciptakan untuk manusia tapi manusia diciptakan untuk akhirat.




Monday, 20 April 2015

Spread The Vibes!


In order to be a good person, you need to have a good attitude. Not just good, but beyond that.

Apparently, im not. I am very far away from what you have seen of me. Sorry but i tend to fake myself whenever im with people. You dont know what it feels when one has totally destroyed your confidence. There will be a remarkable changes happening in your life because you will be disagreeing with everything that you used to like back then. Like how you used to dress in pastels and there were this young people talking behind your back saying how terrible you were in that garments. And then, everything stops. You dont wear what you like and you stop eating your favourite food. Well obviously you will stop doing everything that you like because you dont have the guts to confront people when you always feel insecure about your tiny little identity. I mean, look at me. I dont even have the confident on the way i look when i go out. Sorry but thats why i am different from others because im good at faking myself. Hey, if that wont make me a bitch, why should i worry ahaks!

So as if you know what you are doing and people keep blocking your way, stand there and keep doing what feels right.



Spread the good vibes! (even if you dont have the best attitude, at least spread the vibes ahaks!)






Friday, 3 April 2015

Belum Jatuh



ADA KE YANG KALAU DITANYA KAU NAK BERJAYA DALAM HIDUP TAK DAN DIA KATA TIDAK?


ADA KE YANG MASIH BELUM PUNYA CITA-CITA WALAU SEKECIL KUMAN?


ADA KE YANG TAKDE PERASAAN BILA DITANYA HIDUP KAU BILA NAK BERJAYA KALAU ASYIK BEGINI/BEGITU?


ADA KE YANG MASIH BELUM PUTUS HARAPAN BILAMANA AKU TANYA HAL BERKAITAN HIDUP DIA DAN DIA RASA MASIH BELUM MAHU JATUH?





Kalau ada, aku mohon kau bantu mereka yang hampir terjatuh--Aku.