Saturday, 16 February 2013

Earth?


Assalammu'alaikum earthlings! eheh. 

Our planet is getting hotter am i right? Due to our lack-of-consideration in making our planet turns into something more than what we can imagine macam alien dari Mars tegur planet kita 'eh, earth now semakin healthy kan. what a pretty looking colour lah. there's plenty good looking green land and full with wide marbelous blue ocean fill with jaws, whale and other type of 'water sea salt' creatures in it too.' Creatures? lol cant it sound any better than that? So yes. I am here talking about our planet. The Earth. 

Unfortunately, i am not allowed to visit Google homepage. It runs too slow lah. So all the information that you will read within seconds is based on what the brain had taught me for the years or so. Dont worry people. I can read Google without visiting its own log in homepage. And im not crazy. Here we go.


krik krik ----------------switch language-switch language-tukar bahasa-tukar bahasa---------------krik krik


Memandangkan aku duduk di Malaysia jadi aku akan cerita pasal kegawatan cuaca dan kesihatan muka bumi Malaysia sahaja. Sebenarnya lapisan ozon bumi kita dah bocor. 


A: vht the hill! maksud kau macam bocor yang terbocor?
B: tak! bumi kita tak TER-bocor. ia telah dibocorkan.
A: by who? aeroplanes? rockets? hot-air balloons? .......or birds? (lol)
B: no! as in matter in fact, we ourselves that has leaked our Earth.
A: omo omo omo~ i dont belif dis!

Ya itu dia persoalan sebenarnya. Nak cerita pasal kebocoran lapisan atmosfera kita dan kenapa suhu bumi kita meningkat lalu telah mencairkan aisberg-aisberg yang terdapat di lautan berhampiran garisan Antartika iaitu di Kutub Selatan (KS).

Contoh boleh diambil daripada penduduk di muka bumi Malaysia sahaja. Berapa ramai orang yang menggunakan peti ais, penghawa dingin, minyak wangi, hairspray sebagai kegunaan domestik mereka? Dan berapa kilometer sudah kapal terbang di udara menggunakan perkhidmatannya? Punca sebenar lapisan ozon kita bocor adalah daripada kita si pengguna sendiri. Ya ya ya! Itu semua punca utama ozon kita bocor. Bila ozon kita bocor, matahari dah tak boleh buat pantulan melalui lapisan ozon tu. 



Ya itu dia! Kiranya, kalau ozon kita bocor, ultraviolet yang tak sihat tu akan masuk ke dalam kulit dan seterusnya akan menyebabkan kanser kulit dan katarak mata. Itulah sebab dalam pencuci muka kau ada agen penghalang sinaran uv masuk dalam kulit. iolls belajar ni dalam geo ok bukan sains hahahaha. So rasanya otak aku boleh proses takat tu je kot. Kk toodles schmoodles muggles! i'll write soon :'>