Friday, 25 October 2013

Kau Yang Tentukan



kenapa kau selalu.........?

fikir pasal hal yang sia-sia,
fikir pasal keburukan orang,
fikir pasal nak tenggelamkan confident orang,
fikir pasal orang yang kau suka tapi dia tak pernah suka kau balik,
fikir pasal jodoh yang kau ragui padahal namanya tertera di lauh mahfuz untuk kau,
fikir pasal perkara yang sudah lepas yang kau tidak menyesali sedikit pun tentangnya.


--


sebenarnya,
apa yang kau fikir dan apa yang kau hendak buat semasa kau berfikir,

semuanya sia-sia-- 
kau kena muhasabah diri. 

aku bukan berlagak baik, tapi aku memang berlagak. 
ok aku tipu je :p





Tuesday, 22 October 2013

Fikir












LAYAK ATAU TIDAK UNTUK AKU MENJADI PENGHUNI SYURGA?












Pre-judge



Aku ni jenis yang suka pakai tudung main selekeh-selekeh je. Ok, lagi satu tudung yang aku pakai tu jenis besar.

Alkisahnya...

Sipolan: Kau ni eiii.....aku rasa cam nak betulkan je tudung kau. Nampak selekeh do.

Aku: Ish biarlah. Aku kan memang suka buat tudung jadi besar camni.

--

Dulu, memang aku selalu kena tegur camtu. Time tu terus aku dah tak confident nak pakai tudung besar. Kau nampak betapa besar pengaruh syaitan disitu?

Pastu aku fikir balik...

Aku pakai tudung besar centu bukan sebab aku nak dapatkan redha manusia. Bila dia kata aku pakai tudung selekeh la apa la, aku terus cakap dalam hati, “biarlah weh qadrini. kau pakai tudung centu sebab nak jaga diri, nak cari redha Allah. lantak lah dia nak cakap apa.”

Start daripada tu, terus aku buat tak layan je bila dia tegur aku selekeh  hahahahahahahahahahahahahaha biar lah. Hak pakai tudung besar hak aku gituuuuuuuuuuuuuuuu.






Friday, 27 September 2013

Kahwin


Baru umur namblas tahun jangan le kome dok gate nak fikir pasei kahwin..........


Bila dah kahwin, tanggungjawab dia bukan mudah. Kalau senang sangat, aku pun nak kahwin (wey gua acah acah je la :p) Tapi betul kan apa yang gua cakap ni......

Aku ada baca dekat paper pasal wang hantaran apebende kejadah untuk zaman sekarang ni. Dia ada le bagitahu kalau UPSR mahar dia banyak ni, kalau Diploma mahar dia banyak tu bla bla bla.

Tapi bila aku fikir balik, cam takde barakah do kahwin sebab duit. Pakcik tu jual anak agaknya. Tak ke dia takleh nak fikir, lepas kahwin mestilah nak guna banyak duit, anak perempuan dia nak beranak lagi, susu lagi, pampers lagi, rumah lagi.

Mana la dak menantu tu nak cekau duit bila duit semua dah bagi time kahwin ritu.
Pakcik tu betul-betul letak harga kat anak dia pergh.

Tapi kalau dak menantu tu mampu, takpelah. Itu rezeki.

Ok bila hal duit dah settle, tanggungjawab suami dalam didik isteri pulak tak settle.

ZzZzzzzZ


Aku cuma nak cakap, kalau kau nak kahwin.
Niat lah betul-betul do.

Jangan sebab i love you you love i sahaja.

JANGAN PIKIRIN ABANG JANGAN RASAIN ABANG YANG PENTING HATI SAYA HAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA



Ok.


Monday, 16 September 2013

10 things you wish you knew about me


It just when you knew that you  love him, he loves someone else instead. –sedih part one

When you see him, you feel like dying. –sedih part two

When we need to pay for the tandas awam  like 10 or 20 cents. –sedih part three

Friends call you ‘weh, buruk gila kau!’. –sedih part four

Your first impression when you saw your crush likes your bestfriend. –sedih part five

Fiona is actually a beautiful princess, and you were like ‘This is INSANE! I am actually the female ogre and its not her’. –sedih part six

The person that you hated the most is actually the person that loved you the most. –sedih part seven

When your lemak is not getting less, its getting worst. –sedih part eight

When there is no internet access at your house. –sedih part nine

You think that he is your jodoh, but actually he is not and you think that it is karma that brought you into this which at this point of age, you don’t even know what karma really mean. –sedih part ten

--


Qadrini, when you lose hope, treat you life well :')






Sunday, 8 September 2013

What You Need To Understand.


AN-NUR : 31


And say to the believing women that they should lower their gaze and guard their modesty that they should not display their beauty and ornaments except what (must ordinarily) appear there of that they should draw their veils over their bosoms and not display their beauty except to their husbands, their fathers, their husband`s fathers, their sons, their husbands` sons, their brothers or their brothers` sons, or their sisters` sons, or their women, or the slaves whom their right hands possess, or male servants free of physical needs, or small children who have no sense of the shame of sex and that they should not strike their feet (if you wear high heels) in order to draw attention to their hidden ornaments.






Friday, 6 September 2013

Rumours.




"I have a boyfriend."







No, im just kidding. Ek eleh, you knew about it already kan.

But, they are teenagers. They want to know everything about us eventhough there are nothing that we can share with them. Ok for example la they asked you about your boyfriend,

“Who is your boyfriend ah? Tipu la if you said you got no boyfriend. Orang lawa ceni how la can be nobody’s belonging”

And i was like,

“Kau gila ke buta ke apa cakap haku lawa ayoyoyoyoyoyoyo”

And she was like,

“Eh sorry sikit, kau lawa ok. Lagi lawa daripada aku”

And i was like,

“Badan aku besar, everything about me is big, ok shut up. No offense but you sound like ‘krep’ (crap hahahahhahaahahhaha) and really, i envy you. You are thin and im not”

And we were like,

--krik krik krik krik krik krik—






Well, you see?

Saturday, 13 July 2013

Akhlaq dan Aqidah.


Aku ni bukannya cantik mana.

Tapi,

Allah telah kurniakan aku akal yang sempurna untuk aku berfikir dan sempurna tubuh badan untuk aku bergerak, aku bersyukur.

Cuma,

aku hairan bila orang mula bercerita tentang cantiknya dia atau hodohnya dia. Aku tak sangka pula yang kau berani mempertikaikan rezeki dan nikmat yang telah Allah kurniakan kepada seseorang. Ya, memang tidak dinafikan lagi, kau memang seorang yang jelita, mempunyai susuk tubuh yang sempurna dan akal yang bijak. Tapi sayang, kau terlalu cepat menilai orang.

Pernah kau terfikir?

  • Yang dia menjadi seorang pelacur dek kerana perbuatan teman lelakinya.
  • Tangannya yang hodoh dan hitam itu disebabkan dia menolong ibu bapanya yang sakit dan dia perlu mencari sesuap nasi untuk mereka.
  • Dia menjadi liar oleh kerana perbuatan orang sekelilingnya telah meracuni pemikirannya.

Manusia, apa yang mereka herankan dan lihat hanyalah keburukan semata. Memang tak mudah untuk memujuk diri menjadi seorang yang berjaya melawan nafsu serakah dunia, tapi sekurang-kurangnya kau cuba. Aku cuma nak bagitahu, jangan terlalu cepat menilai orang. Kau tak tahu cerita sebenar. Boleh jadi orang yang tak pakai tudung tu, solatnya lebih khusyuk dan puasanya lebih hebat daripada kau yang memakai tudung. Semuanya dinilai berdasarkan akhlaq dan aqidah. 

Cuma yang pasti, aku memang tidak sempurna.
Salam Ramadhan.


Saturday, 8 June 2013

Tell Us Something About You


Assalammu'alaikum.
As you all know what is this all about, the title.

I am sixteen. My name is Haiqal Qadrini Binti Zainuren and i am not thin. My weight is actually above seventy kilograms and ya, its true. So before this i always have that one terrible moment when people first asked about my weight and i have never answered them because i am too shy. I am afraid of being humiliated by people around me. So i took a decision, not to tell people about my weight, ever. And now, i am not even relieved yet because i still can see a large amount of fat lives inside of me. Actually, within this couple of years of having a real life as a student, mayn, i tell you, it was not a really enjoyable moment for me. Never.

It started to happen because of their...................
Sarcasm.

They really dont have that one kind of good behaviour when someone starts to talk about something. Ehm, women la especially. People, stop making me feel bad about my weight la wey. You really dont know that one feeling when you've said to someone,
'Gemok gila kau ni!'
or
'Pergh, peha dia sebelah je dah boleh cover bontot aku'
or
'Macam badak doh dia ni'
when i am there, sitting right next to you! Dont you think that i might having that 'down' moment for a second because i am just like them. Think la wey before you want to say something. Ehm, do you even like if i call you, 'anorexia nervosa' like everyday? Nyampah lagi ada la kan? So after this, before you want to say something bad about me, you better watchauttt first!

Ehm, to be thin? Well, at some point i really got that major problem of giving this all up, like stop what i am doing now (try to lose some weight) and continue to sleep like a rhino. But really, i cannot stand of their sarcasm and the berlagak glances as if i am not a human. For some people, they cried too, but deep inside, its more than kind of being hurted by someone. To make this thing sounds like more rational en, stop hurting people la wey.

I am tired of begging. Really. 




Saturday, 16 February 2013

Earth?


Assalammu'alaikum earthlings! eheh. 

Our planet is getting hotter am i right? Due to our lack-of-consideration in making our planet turns into something more than what we can imagine macam alien dari Mars tegur planet kita 'eh, earth now semakin healthy kan. what a pretty looking colour lah. there's plenty good looking green land and full with wide marbelous blue ocean fill with jaws, whale and other type of 'water sea salt' creatures in it too.' Creatures? lol cant it sound any better than that? So yes. I am here talking about our planet. The Earth. 

Unfortunately, i am not allowed to visit Google homepage. It runs too slow lah. So all the information that you will read within seconds is based on what the brain had taught me for the years or so. Dont worry people. I can read Google without visiting its own log in homepage. And im not crazy. Here we go.


krik krik ----------------switch language-switch language-tukar bahasa-tukar bahasa---------------krik krik


Memandangkan aku duduk di Malaysia jadi aku akan cerita pasal kegawatan cuaca dan kesihatan muka bumi Malaysia sahaja. Sebenarnya lapisan ozon bumi kita dah bocor. 


A: vht the hill! maksud kau macam bocor yang terbocor?
B: tak! bumi kita tak TER-bocor. ia telah dibocorkan.
A: by who? aeroplanes? rockets? hot-air balloons? .......or birds? (lol)
B: no! as in matter in fact, we ourselves that has leaked our Earth.
A: omo omo omo~ i dont belif dis!

Ya itu dia persoalan sebenarnya. Nak cerita pasal kebocoran lapisan atmosfera kita dan kenapa suhu bumi kita meningkat lalu telah mencairkan aisberg-aisberg yang terdapat di lautan berhampiran garisan Antartika iaitu di Kutub Selatan (KS).

Contoh boleh diambil daripada penduduk di muka bumi Malaysia sahaja. Berapa ramai orang yang menggunakan peti ais, penghawa dingin, minyak wangi, hairspray sebagai kegunaan domestik mereka? Dan berapa kilometer sudah kapal terbang di udara menggunakan perkhidmatannya? Punca sebenar lapisan ozon kita bocor adalah daripada kita si pengguna sendiri. Ya ya ya! Itu semua punca utama ozon kita bocor. Bila ozon kita bocor, matahari dah tak boleh buat pantulan melalui lapisan ozon tu. 



Ya itu dia! Kiranya, kalau ozon kita bocor, ultraviolet yang tak sihat tu akan masuk ke dalam kulit dan seterusnya akan menyebabkan kanser kulit dan katarak mata. Itulah sebab dalam pencuci muka kau ada agen penghalang sinaran uv masuk dalam kulit. iolls belajar ni dalam geo ok bukan sains hahahaha. So rasanya otak aku boleh proses takat tu je kot. Kk toodles schmoodles muggles! i'll write soon :'>